torstai 10. elokuuta 2017

Täydellisen kurssin salaisuus

Lehdessä paljastettiin täydellisen marjapiirakan salaisuus. Siitä tuli kimmoke miettiä, mistä ja miten syntyy täydellinen kansalaisopiston kurssi.

Kaikki lähtee ihmisistä ja tarpeista: Tekee mieli eli aihe jo valmiiksi kutkuttelee. Nyt minä opettelen sen taidon. Tästä olisi hyötyä ja iloa. Vihdoinkin aikaa itselle. Kappas, tuollaista tarjolla. Oho, mikä kurssi. Vapaan sivistystyön laissa puhutaan paikallisista sivistystarpeista, me puhumme ihmisistä, tarpeista ja toiveista. Minkälaista marjapiirakkaa saisi olla? 

Meillä on apunamme vanhat opiskelijat, jotka auliisti kertoilevat, mikä maistuisi. Myös ihan uudet ihmiset - hauskaa sinänsä, että usein hiljattain alueelle muuttaneet - tulevat ja kertovat toiveistaan. Kokonainen ryhmä saattaa olla valmiina odottamassa aikaa ja paikkaa. Mitä voimme teille tarjota, mitä kivaa te tuotte mukananne? Kaikille opistossa työskenteleville on yhteistä miettiä jatkuvasti uusia kurssiaiheita. Tuntosarvet kasvavat, heikot signaalit kantautuvat korviin. Onko se nyt kokkausta ja lavista, vieläkö täysillä zumbataan, onko mobiililaite korvannut kotitietokoneen.

Opettajat ovat ammattimaisia marjapiirakan sielun ja muodon tulkkeja. He tarjoavat uusia kursseja, tuunaavat vanhoja uuteen uskoon, kehittävät sisältöjä, uudistavat menetelmiä. Kuka on parhaiten opiskelijoiden pulssilla? Opettaja. Hän on viikoittain vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa. Hyvä opettaja tietää, mitä opiskelijat arvostavat. Sen hän osaa kertoa eteenpäin siinä vaiheessa, kun ideoista siirrytään kurssisuunnitteluun. Kurssisuunnittelu on sitä, kun ainekset sekoitetaan yhteen. Se leipoo ajatusta ja sovittelee kokonaisuuteen, selvittelee detaljit, luokat, ajat, sopii palkkiot ja kaiken muun. Samalla jo sana leviää: opettaja markkinoi omalta osaltaan omissa kanavoissaan, some levittää sanaa keskuudessaan, esitettä jaetaan lähialueen koteihin, lähikauppoihin, lähikirjastoihin. Kirjoitamme juttuja paikallislehtiin, blogit lentävät. Markkinointi ei ole erillään mistään, vaan se on osa ideointia, suunnittelua ja toteutusta. 

Marjapiirakka on viimein uunissa, kun kurssi julkaistaan sähköisessä järjestelmässä. Ennen aikaan tarvittiin monia manuaalisia vaiheita, nyt järjestelmä tuottaa lukujärjestykset, tilastot, palkkatiedot, läsnäolot, yhteenvedot palautteista. Suurin osa ilmoittautumisista tulee tätä nykyä verkon kautta. Se on kaikille kätevää, olisi hassua haikailla ennenaikaisten kadulla kiemurtelevien jonojen perään. Ja kurssin voi maksaa voi saman tien verkkopankissa.

Täydellinen kansalaisopiston kurssi on sekoitus hyviä raaka-aineita, ihmisten kädenjälkeä, osaamista, hyvää vuorovaikutusta ja tietotekniikkaa. Täydellinen kurssi tuottaa oppimista, uusia näkökulmia, yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä.

Rehtori Minna Prunnila, markkinointisuunnittelija Kristiina Hentunen, opistosihteeri-kurssisuunnittelija Minna LankinenEi kommentteja:

Lähetä kommentti