sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Mikä siinä on mukavinta?

Anoppi lainasi opiskelukaverinsa (kansalaisopistosta!) kirjoittaman kirjasen. Opiskelukaveri on entinen rehtori, hänen nimensä on Marketta Paukkunen. Kirjan nimi on Mikä siinä oli mukavinta – viimeiset viikkoni rehtorina. Paukkunen teki työuransa koulumaailmassa, ja kirja peilaa rehtorin kokemuksia nuorista ihmisistä ja heidän pyrkimyksistään ja pyristelyistään kasvussa ”kunnon ihmisiksi”. Vaikka kansalaisopiston toimintaympäristö on toisenlainen kuin peruskoulu, löysin kirjasta paljon sellaisia kokemuksia, jotka ovat vähän erilaisia mutta vielä enemmän samanlaisia kuin omat tuntemukseni.

Paukkunen vastaa: Mukavinta oli työskentely nuorten ihmisten kanssa: heihin tutustuminen, heidän maailmaansa tutustuminen, oppiminen ymmärtämään heitä ja hyväksymään heidät murrosiän oikkuineen. Itse vastaisin kysymykseen kutakuinkin näin: Mukavinta on tehdä työtä opinhalun, aktiivisuuden ja oppimisen edistämiseksi. Parantaa maailmaa. Toisaalta näitä töitä tehdään yksittäisten ihmisten eteen. Kahdella saralla mennään.

Toimiminen kahdella saralla on välillä vaikeaa. Ei mitään haastavaa vaan vaikeaa. Mitenkäs ratkoa se, kun yhtäältä on todella pitkään toiminut ryhmä, joka ei muuta toivo kuin saada jatkaa vuodesta toiseen. Ja toisaalta on tarve kehitellä uutta, uusia sisältöjä, uusia opiskelumuotoja, kun tehtävänä on saada uusia ihmisiä mukaan, jopa sellaisia jotka eivät sukset ojossa tule kansalaisopiston kursseille.

Peruskoulussa ei eletä (juuri) näiden vaikeuksien kanssa (vaan toisenlaisten). Tuntijako ja opetussuunnitelman perusteet määrittelevät toiminnan. Nuoret siirtyvät luokalta toiselle kunnes saavat päättötutkinnon. Kansalaisopistossa joutuu aika ajoin raivaamalla raivaamaan  tilaa uudelle.

Paukkusella oli välillä vaikeita tehtäviä. Ei varmaan koko ajan naurattanut, mutta työnsä hän näyttää kokeneen kaiken aikaa mielekkäänä ja arvokkaana. Viimeisenä työpäivänä päällimmäisenä oli tämä: ”Olette olleet ihania nuoria.”

Minna Prunnila
rehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti